Herbata i jej właściwości

Polska znajduje się na trzecim miejscu w Europie pod względem spożycia herbaty. Dlaczego warto ją pić? Ze względu na właściwosci herbaty.

Dobroczynne skutki picia herbaty

Herbata ma już ponad 1700 lat. Jej popularność i tak długie opieranie się upływowi czasu wynika z dobroczynnych właściwości herbaty. Napój ten zawiera znaczne stężenie związków, które opóźniają procesy starzenia się. Są to flawonoidy – naturalne składniki wychwytujące wolne rodniki tlenowe i neutralizujące ich działanie. Rodniki z kolei są produktem przemiany materii, to one są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek, a także przyczyniają się do rozwoju wielu chorób.

Herbata i jej wpływ na serce

Wśród flawonoidów najcenniejsze są katechiny, które neutralizują niezwykle groźny rodnik hydroksylowy. Mogą stanowić nawet 40% suchej masy herbaty. Prawdopodobnie to one wpływają na lecznicze właściwości herbaty, której picie chroni przed zawałem serca i miażdżyca. Wpływa także na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Nie zostało jeszcze udowodnione, ale istnieją silne przesłanki, ze regularne spożywanie zielonej herbaty może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych np. w Chinach, gdzie pije jej się bardzo duże ilości jest najniższa na świecie zachorowalność na raka prostaty. Z kolei dermatolodzy mówią o właściwościach herbaty w kontekście poprawy kondycji skóry i spowolnienia procesów starzenia się. Wyciągi z zielonej herbaty wykorzystywane są w wielu kosmetykach i maściach, pomagają m.in. w owrzodzeniach i stanach grzybicznych.

Herbata dla dbających o linię

Picie herbaty dodaje sił i usuwa skutki zmęczenia. Te właściwości herbaty wynikają z obecności w niej kofeiny, alkaloidu, który działa pobudzająco na cały system nerwowy. Co ciekawe filiżanka mocnej herbaty zawiera w swoim składzie więcej kofeiny niż analogiczna ilość kawy. Wpływa to na poprawę koncentracji oraz zmniejszenie senności. Czerwona herbata (przede wszystkim odmiana Pu-erh) zmniejsza nadwagę, ale należy spożywać minimum 3-5 filiżanki w ciągu dnia. Dodatkowo dzięki zawartości fluoru w przyswajalnej formie wzmacnia kości i zęby. Mocny napar z herbaty, zwłaszcza czarnej może pomóc w przypadku zatrucia metalami ciężkimi lub alkoholem. Tanina to garbnik, substancja wiążąca toksyny. Ponadto tanina jednak zmniejsza wchłanianie żelaza z pożywienia. Z tego powodu nie należy popijać nią posiłków i preparatów w żelazem.

Właściwości herbaty zielonej

Zielona herbata powszechnie uważana jest za najzdrowszą. Napar z pierwszego parzenia działa uspokajająco, dobrze więc pić go w sytuacjach stresowych. Posiada właściwości hamujące rozwój bakterii, a pobudzające produkcję soków trawiennych w układzie pokarmowym. Ponadto obniża ciśnienie krwi, zmniejszając tym samym znacznie ryzyko wystąpienia chorób serca. Chłodny napar nadaje się natomiast doskonale przy zapalenia spojówek.